Нови противоепидемични мерки въведе днес Кипър. Всеки, който иска да стъпи

...
Нови противоепидемични мерки въведе днес Кипър. Всеки, който иска да стъпи
Коментари Харесай

Кипър въведе нови противоепидемични мерки

Нови противоепидемични ограничения вкара през днешния ден Кипър. 

Всеки, който желае да стъпи на острова, ще би трябвало да си направи бърз тест. Това не важи за хората, които имат трета доза ваксина. На сватби, кръщенета и други тържества се позволява наличието единствено на имунизирани. Лица, имунизирани преди седем месеца, би трябвало да преминат през наложително тестване, с цел да бъде продължена валидността на документите им за имунизация. Въвежда се смяна в протоколите за контакт с позитивен случай на ковид. Това са част от ограниченията, които влязоха от през днешния ден в действие в Кипър, в сходство с взетите два дни по-рано решения на държавното управление, съобщи Нова тв.

Всички, идващи на острова, в границите на 72 часа ще би трябвало да си създадат наложително бърз тест, който се дава гратис в мобилните центрове на Министерството на здравеопазването на Кипър.

Присъствие на сватби, кръщенета или на различен тип тържества е позволено единствено за имунизирани, а за тези, които са с сложена една доза ваксина ще бъде наложителен и отрицателен PCR тест. Няма ограничавания за лицата, имунизирани изцяло седем дни преди събитието или преболедували COVID-19 през последните шест месеца.

Същите условия ще важат за спортните зали, стадионите, кината и театрите, както и за нощните клубове и заведенията за хранене.

Правителството възнамерява идващия месец да прегледа опцията за унищожаване на така наречен „ SafePass “ (сертификат за ваксинация) за лица, които нямат трета доза ваксина, а са минали 7 месеца от имунизирането им.

От 18 декември, събота, за тях ще се изисква PCR или бърз тест, с цел да бъде продължена валидността на документа им.

Промени има и при протоколите за непосредствен контакт с доказан случай на ковид. От през днешния ден до 15 януари в границите на 72 часа след контакта лицето би трябвало да си направи бърз тест и PCR тест на седмия ден, като изключения се позволяват единствено за имунизираните с трета доза.

За лице, имало контакт със инфектиран с разновидността Омикрон или различен вариант, който може да се появи в бъдеще, карантината е наложителна, без значение дали индивидът е имунизиран или не.

В същото време срокът за имунизация с трета доза се понижава от шест на пет месеца и две седмици, а от на следващия ден стартира имунизацията на деца от 5 до 11 години. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР